Verdachte gooit kokend water over sociotherapeut

De rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, heeft op 7 juni jongstleden uitspraak gedaan in een zaak over zware mishandeling.

Verdachte gooit kokend water over sociotherapeut

De verdachte stond in deze zaak terecht voor zware mishandeling. Hij werd ervan verdacht dat hij met voorbedachten rade kokend heet water over het slachtoffer (die op dat moment als zijn sociotherapeut werkzaam was) heeft gegoten, waardoor het slachtoffer ernstige brandwonden heeft opgelopen, last heeft van ernstige bewegingsbeperkingen en lijdt aan onbehandelbare pijn.

Vanuit de instelling werd op de desbetreffende dag gemeld dat een medewerkster was mishandeld door een patiënt, doordat deze kokend water over een medewerkster had gegooid. De politie heeft vervolgens verschillende getuigen gehoord, evenals het slachtoffer. Uit deze verklaringen blijkt dat de verdachte vanwege een eerder opgelegde Tbs-maatregel met bevel tot verpleging van overheidswege, in de instelling verbleef. Hij is op de dag van het incident tijdens een recreatiemoment vanuit zijn kamer naar de keuken gelopen om theewater te koken. Hij heeft vervolgens het water in een kan gedaan en is naar de koffiehoek gelopen waar het slachtoffer in gesprek was met een andere college en een patiënt. De verdachte heeft vervolgens uit het niets de deksel van de kan gehaald en heeft het gekookte water over het slachtoffer gegoten, waarna hij de kan tegen het gezicht van het slachtoffer heeft gegooid. De verdachte heeft tegenover de politie en ter zitting een bekennende verklaring afgelegd. Hij heeft gezegd dat hij boos was, omdat hij geen medicatie wilde. Hij had op zijn kamer al bedacht dat hij het hete water over het slachtoffer wilde gooien.

 

Voorbedachten rade?

De rechtbank Zwolle heeft zich vervolgens voor de vraag gesteld of er sprake was van voorbedachten rade. De strafrechtadvocaat heeft gesteld dat de psychische stoornis van de verdachte aan een bewezenverklaring van voorbedachten rade in de weg staat. De rechtbank Zwolle oordeelt echter dat het feit dat aan de totstandkoming van het plan van de verdachte een psychische stoornis ten grondslag ligt, een bewezenverklaring van voorbedachten rade niet in de weg staat. De rechtbank Zwolle oordeelt dat in dit geval met voorbedachten rade is gehandeld door de verdachte. Al met al acht de rechtbank dan ook wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan zware mishandeling, gepleegd met voorbedachten rade.

 

Ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank Zwolle stelt, aan de hand van deskundigenrapporten, dat de verdachte vanwege zijn ziekelijke stoornissen (schizofrenie, verstandelijke beperking en een stoornis in het gebruik van cannabis) volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens het plegen van het bewezenverklaarde feit. De rechtbank Zwolle ontslaat de verdachte dan ook van alle rechtsvervolging, omdat de feiten hem hierdoor niet kunnen worden toegerekend. De rechtbank Zwolle heeft als maatregel opgelegd dat de verdachte ter beschikking wordt gesteld en dat hij van overheidswege wordt verpleegd.

 

Strafrechtadvocaat zware mishandeling Zwolle

Wordt u zelf verdacht van zware mishandeling (gepleegd met voorbedachten rade)? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. De raadsman zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Indien u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrecht advocaat voor zware mishandeling direct gratis en vrijblijvend contact met u op voor uw strafzaak in Zwolle. Wij werken landelijk, voor een vast tarief en op basis van pro deo.

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op