Veroordeling oplichtende klusjesman

De rechtbank Overijssel, zittingsplaats Zwolle, heeft op 9 augustus 2018 uitspraak gedaan in een zaak over oplichting door een klusjesman.

Veroordeling oplichtende klusjesman

De verdachte stond in deze zaak terecht voor oplichting. De verdachte (een klusjesman) zou gedurende een langere periode meermalen zijn diensten aan particulieren hebben aangeboden, waarna de verdachte met diegene een prijs overeen kwam. De mensen betaalden vervolgens een meestal contante aanbetaling, zonder dat de verdachte de betreffende diensten overeenkomstig gemaakte afspraken heeft geleverd. Ook werd de verdachte ervan verdacht dat hij een aantal goederen heeft besteld, zonder dat hij daarvan de rekening heeft betaald.

 

Oordeel rechtbank Zwolle

De rechtbank Zwolle oordeelde dat de handelingen van de verdachte getuigen van een patroon, waarbij door de verdachte telkens de navolgende modus operandi werd gehanteerd. Allereerst belt de verdachte aan bij een huis, waar hij zien diensten als klusjesman aanbiedt. De verdachte en de slachtoffers komen een prijs overeen en de slachtoffers betalen desgevraagd een (grote) contante aanbetaling voor de aanschaf van de materialen die de klusjesman nodig zou hebben. Wanneer de verdachte vervolgens aan zijn werkzaamheden begint, merkt hij andere gebreken op, bijvoorbeeld een lek dak en hij biedt aan dit ook te repareren. Ook voor deze klus(jes) wordt een (contante) aanbetaling gevraagd.

Als de verdachte aan zijn werkzaamheden begint komt hij zijn afspraken niet na. Wanneer de slachtoffers hem daarop aanspreken zegt hij dat er privé bij hem het een en ander speelt, maar hij belooft de werkzaamheden af te ronden. Vervolgens laat de verdachte zich niet meer zien en is hij ook telefonisch niet meer bereikbaar voor de slachtoffers.  Als de slachtoffers aangeven dat zij hun aanbetaling/aangeschafte materialen terug willen, dan zegt de verdachte dit toe, maar hij komt deze belofte telkens niet na. Deze werkwijze heeft de verdachte gedurende een lange periode van 2 jaar gehanteerd. De verdachte heeft op een volstrekt onverdachte wijze zijn diensten aangeboden, aldus de rechtbank Zwolle. Zo heeft de verdachte zijn diensten aangeboden door gebruikmaking van zijn werkelijke naam en telefoonnummer en door het overleggen van een visitekaartje met vermelding van een adres op het bedrijvenpark. Ook kwamen de slachtoffers en de verdachte een redelijke prijs overeen. Hierdoor heeft de verdachte de indruk gewekt dat hij met open vizier handelde en traceerbaar was.

De rechtbank Zwolle oordeelt dat de verdachte door oplichting de slachtoffers heeft bewogen tot afgifte van geldbedragen. Al met al acht de rechtbank Zwolle dan ook wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting. Daarnaast is de verdachte schuldig verklaard aan het feit dat hij goederen heeft gekocht, met het oogmerk deze niet of niet geheel te betalen. De rechtbank Zwolle veroordeelt de verdachte tot een taakstraf voor de duur van 240 uren, een gevangenisstraf voor de duur van 183 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar en bijzondere voorwaarden. De verdachte moet zich bijvoorbeeld laten behandelen, zich onder beschermingsbewind laten stellen en hij mag geen eigen bedrijf meer beginnen. Ook moet hij ruim € 13.600 betalen aan schadevergoedingen.

 

Strafrechtadvocaat oplichting Zwolle

Wordt u zelf verdacht van oplichting? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. De raadsman zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Indien u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrecht advocaat voor oplichting direct gratis en vrijblijvend contact met u op voor uw strafzaak in Zwolle. Wij werken landelijk, voor een vast tarief en op basis van pro deo.

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op