Gevangenisstraf voor openlijke geweldpleging voor een Plus-filiaal

Op 18 januari 2018 heeft de rechtbank Overijssel, zittingsplaats Zwolle, uitspraak gedaan in een zaak over openlijke geweldpleging.

Gevangenisstraf voor openlijke geweldpleging voor een Plus-filiaal

De verdachte in deze zaak werd verdacht van openlijke geweldpleging in vereniging en diefstal. Voor de supermarkt de Plus in Schalkhaar heeft een straatroof plaatsgevonden. Het slachtoffer kan zich niets herinneren van het incident, behalve dat hij, toen hij bijkwam, merkte dat zijn gezicht onder het bloed zat en een stuk van zijn tand en kies was afgebroken. Het slachtoffer merkte daarnaast op dat zijn portemonnee en telefoon weg waren.

 

Standpunt van de strafrechtadvocaat

De advocaat bepleitte dat het oogmerk op het geweld om de diefstal te vergemakkelijken, ontbrak. Ten aanzien van de openlijke geweldpleging stelde de advocaat dat zijn cliënt heeft bekend een bijdrage te hebben geleverd aan het geweld, door het slaan van het slachtoffer.

 

Oordeel rechtbank Zwolle

De rechtbank stelt dat uit de bewijsmiddelen blijkt dat de verdachte deel uitmaakte van de groep jongens die geweld heeft gepleegd tegen het slachtoffer en dat de verdachte op een bepaald moment heeft gezegd ‘zakken leeghalen’. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van een wezenlijke bijdrage van de verdachte aan het geweld. De rechtbank oordeelt dat het incident niet begonnen is als een openlijke geweldpleging in vereniging, waarbij diefstal (wellicht) niet de inzet was, maar vaststaat dat bij de geweldpleging uiteindelijk spullen van het slachtoffer zijn gestolen. De verdachte wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar en een schadevergoeding aan het slachtoffer.

 

Strafrechtadvocaat openlijke geweldpleging Zwolle

Deze zaak is een goed voorbeeld van het feit dat openlijke geweldpleging zwaar wordt bestraft. Zelf verdacht van openlijke geweldpleging? Indien u het contactformulier invult neemt een ervaren advocaat voor openlijke geweldpleging direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Zwolle!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op