Openlijke geweldpleging leidt tot taakstraf

De rechtbank Zwolle heeft op 15 maart 2018 uitspraak gedaan in een zaak over openlijke geweldpleging. 

Openlijke geweldpleging leidt tot taakstraf

De verdachte in deze zaak werd verdacht van het opzettelijk proberen het slachtoffer van het leven te beroven, van het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en van openlijke geweldpleging.

De verdachte werd er immers van verdacht dat hij geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer door meermalen tegen het hoofd te stompen van het slachtoffer, ook nadat het slachtoffer op de grond was gevallen en dat de verdachte met kracht tegen het lichaam van het slachtoffer heeft getrapt.

 

Standpunt strafrechtadvocaat openlijke geweldpleging

De verdachte heeft ter terechtzitting bekend dat hij het slachtoffer tegen het hoofd heeft geslagen en dat hij daardoor op de grond is gevallen. De advocaat van de verdachte heeft in deze zaak gesteld dat het geven van één klap tegen het hoof geen aanmerkelijke kans (en dus geen voorwaardelijk opzet) op zwaar lichamelijk letsel veroorzaakt. Ook stelt de strafrechtadvocaat, ten aanzien van de openlijke geweldpleging, dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte geweld in vereniging met anderen heeft gepleegd.

 

Oordeel rechtbank Zwolle

Allereerst stelt de rechtbank Zwolle dat uit de bewijsmiddelen kan worden geconcludeerd dat de verdachte het slachtoffer met kracht tegen het hoofd heeft gestompt. De rechtbank Zwolle acht echter, in overeenstemming met het standpunt van de strafrechtadvocaat, niet wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte opzettelijk heeft geprobeerd het slachtoffer van het leven te beroven, evenals het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De verdachte wordt hier dan ook van vrijgesproken. Hierbij wordt opgemerkt dat de kans dat zwaar lichamelijk letsel ontstaat door het geven van één krachtige stomp tegen het hoofd niet zonder meer aanmerkelijk is te noemen, ook niet wanneer daarbij rekening wordt gehouden met het feit dat het slachtoffer onder invloed van drugs en/of alcohol was en daardoor mogelijk een grote kans bestond dat hij ten val zal komen als gevolg van die klap.

Wat resteert is de vraag of de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan openlijke geweldpleging. De rechtbank Zwolle oordeelt hiertoe als volgt. Uit de bewijsmiddelen blijkt dat korte tijd voorafgaand aan het tenlastegelegde feit een eerder incident heeft plaatsgevonden waarbij de verdachte, medeverdachte en het slachtoffer betrokken waren. Vervolgens zijn het slachtoffer en de verdachte weggelopen en anderen, onder wie de medeverdachte, zijn hen achterna gelopen. Vervolgens ontstond een nieuw incident tussen de medeverdachte en de verdachte, waarna beide verdachten zeer kort na elkaar geweld hebben gebruikt tegen het slachtoffer. De rechtbank Zwolle acht op grond van deze feiten bewezen dat de verdachte het geweld tegen het slachtoffer in vereniging met een ander heeft gepleegd. Al met al komt de rechtbank Zwolle dan ook tot en bewezenverklaring van openlijke geweldpleging tegen personen. De verdachte werd veroordeeld tot een taakstraf van 80 uren, waarvan 40 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet de verdachte een schadevergoeding betalen van € 1.598,07.

 

Strafrechtadvocaat openlijke geweldpleging Zwolle

De advocaat heeft er dankzij zijn pleidooi in deze zaak voor gezorgd dat de verdachte voor een groot deel van de tenlastelegging werd vrijgesproken, waardoor hij enkel is veroordeeld voor openlijke geweldpleging. Hierdoor is een zo laag mogelijke straf bereikt. Zelf verdacht van openlijke geweldpleging? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om een goed en sterk verweer te voeren. De raadsman zal voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor openlijke geweldpleging direct contact met u op voor uw strafzaak in Zwolle. Wij werken landelijk, voor een vast tarief en op basis van pro deo!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op